50 Nijansi Pive

Vještice ogorčene zbog zabrane obilježavanja Noći majki u školama

-Moja prabaka je još prije 80 godina slavila Noć vještica u svojoj osnovnoj školi. Preko 7 brda i kroz snjegove goli i bosi su kolitali misirače, pa kad stignu u školu svako dijete svoju dubi i ukrašava da izgleda što strašnije. Ovim činom, sramnom zabranom, skrnave moju uspomenu na pokojnu Maricu, laka joj bila crna zemlja.

Ovo su riječi jedne bolom skrhane mlade banjalučke majke, nakon što je saznala da je u školama širom Srpske zabranjena proslava Noći vještica.

Njen suprug je takođe razočaran.

-Ja kao mlad čovjek sa porodicom koji želi da živi u ovoj zemlji i doživi njen napredak, ne mogu da ne primjetim koliko nas ovakvim glupim odlukama unazađuju. Hoćemo u Evropu, da idemo tim evropskim zapadnjačkim putevima, i hop – ukinu Helovin i mi u gapu. Nikad ovdje Evrope biti neće kad sve što išta vrijedi oni ukinu, očajan je on.

U blizini se našla i njihova komšinica koja u nevjerici cijelo jutro hoda po komšiliku i ispituje je li ova odluka zaista istinita.

-Noć vještica je jedna od rijetkih prilika u godini kad mi majke možemo jedna drugoj dokazati svoju kreativnost oblačeći djecu u kostime i sada to neće biti moguće. Ako to ukinu, ja nemam više zbog čega ispod gledati pola komšija u ulazu jer su kostimi moje djece svake godine najbolji, plus, to mi je jedan album slika djece na Fejsbuku manje. Rekla sam i djeci da ove godine u školi neće biti kostimirane zabave za Helovin i eno štrajkuju, nisu htjeli jutros u školu. Uhvatili se za gelender u zgradi i neće da puste. Muž ih vukao za noge – bezuspješno, očajna je jedna majka.

Na Stačevici, poznatoj po velikom broju mladih parova s djecom – muk. Roditelji mahom zabrinuti jer, nakon što su čuli za odluku – djeca odbijaju hranu i zure u jednu tačku.

-Moj sin još od prošlog Helovina priča da ove godine u školu ide obučen u kostim Supermena. Juče smo mu saopštili da ipak neće biti kostima. Ustao je od stola, sjeo u ćošak i evo još uvijek tamo sjedi, gleda u plafon i odbija hranu i vodu, očajni smo, priča jadna žena.

Aktiv roditelja Osnovnih škola ovim povodom održao je i mini protest na Trgu Krajine, a sve majke i očevi su došli u kostimima sa jasnom porukom: „Ne damo Helovina, starog srpskog svetitelja!“

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar