50 Nijansi Pive

Šok i nevjerica u Sarajevu: U tramvaju primjećen vjerski poglavar!

Vjerski poglavar koji je želio ostati anoniman, bit će prvi u istoriji Sarajeva i BiH koji je viđen u sredstvima javnog saobraćaja. E.C. se vozio tramvajem na relaciji Čengić Vila – Vijećnica. Grickao je košpice, čitao novine i prijateljski se osmjehivao saputnicima. Njegovo nesvakidašnje ponašanje izazvalo je spontani aplauz među prisutnima, na šta se E.C. nasmijao i naklonio, te obećao da će sve saputnike iz tramvaja pomenuti u svojoj novoj knjizi „Mi smo jedan drugom treći“. Leonida Šuvar je svjedočila ovome događaju i još uvijek ne može sebi doći od šoka.

– Prilikom stajanja na stanici Čengić Vila, slučajno sam baš u tom trenutku pogledala prema vratima tramvaja, jela sam neku suhu kiflu, i zalogaj mi je zapeo u grlu kada sam vidjela čovjeka obučenog u odoru vjerskog poglava kako ulazi. Zamalo se nisam udavila zalogajem, srećom pored mene je bio neki pribran čovjek koji nije odmah shvatio šta dešava, pa me je potapšao po leđima da zaglavljeni zalogaj prođe. Da je i on vidio što i ja, mogla sam se udaviti. Vjerski poglavar se provukao kroz šokiranu gomilu. Neki dječak mu je ustupio mjesto da sjedne, on je sjeo, iz džepa izvadio košpice bundeve, otvorio novine koje je imao pod miškom i lagano počeo grickati košpe i čitati. Svi su u šoku gledali u njega, a on se samo prijateljski osmjehivao. Nakon šoka, praćenog tišinom u tramvaju, koja se meni činila kao vječnost, uslijedio je petominutni aplauz. Vjerki poglavar je ustao, naklonio se i održao petnaestminutni govor, sve od Čengić Vile do Vijećnice. Bilo je i povika da je to neki prevarant u odori vjerskog poglavara, da nema šanse da bi jedan vjerski poglavar sebi dozvolio da se vozi tramvajem, ali brzo su se stišali. Na stanicama je toliko ljudi željeo ući da vidi ovo čudo neviđeno, da se zamalo tramvaj nije raspao. Jedva smo došli nekako do Vijećnice. Stvarno ne znam šta da kažem, potpuno sam šokirana, kaže Leonida Šuvar.

Međutim, zamalo je došlo do incidenta kada su revizori otkrili da E.C. nema karte. Na to im je E.C. odgovorio da njegov govor vrijedi kao stotinu karata i na ovom i na onome svijetu. Vozač i putnici su se složili i vjerskom poglavaru je dozvoljena besplatna vožnja.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar