50 Nijansi Pive

Zbog nedovoljnog broja tuča ponavlja se zbor u Stričićima

Ove godine na tradicionalnom zboru u Stričićima kod Banjaluke zabilježena je samo jedna tuča pod šatorom, što je razočaralo veliki broj posjetilaca. Srećom, situaciju su malo popravile borbe bikova koje su i ove godine bile mnogobrojne i zanimljive.

-Otkad je svijeta i vijeka narod se tukao pod šatorom. I sam sam svjedok velikog broja makljaža, kako pojedinačnih, tako i masovnih, međutim ove godine to je izostalo. Moji pokojni đed i baba godinama su išli na zbor, i to se znalo. Đed se svake godine potuče pod koji god šator dođe, a baba ide za njim i privija kupusa na uboje da se brže oporavi. Ovo zborovanje više ne liči ni na šta, razočaran je Ilija Šaketa, mještanin Stričića.

On tvrdi da su atmosferu na zboru pokvarili „ljudi sa betona“ kojima je samo do jela i pića, a za tradiciju mnogo ne haju. Problema su svjesni i organizatori, pa su odlučili da ponude i neko rješenje.

-Ova situacija nam pokazuje da se naša tradicija i kultura urušavaju, a kako bismo sačuvali naš nacionalni identitet, to ne smijemo dozvoliti, pa smo odlučili da se zbor ponovi. Narednog vikenda održaće se još jedan zbor, a ovoga puta očekujemo bar 10 tuča, istakli su iz organizacije.

Zabrinuti organizatori kažu da će u budućnosti razmisliti i o novčanim podsticajima za nasilnike, te će bolje pripremiti samu strategiju organizacije događaja kako bi se povećao broj tuča na bar pet dnevno dok traje zborovanje.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar