50 Nijansi Pive

Kanton Sarajevo uvodi usmenu fiskalizaciju: Zakuni se majkom da ćeš platiti porez

Kako bi se ostvarile dodatne uštede u procesu fikalizacije, u Kantonu Sarajevu je na pomolu eksperimentalno rješenje zvano usmeni proces fiskalizacije. Za taj proces ne treba kasa, ne treba centralni informacijski server, ne treba ni papir, treba samo čvrsta riječ, odnosno zakletva koja će biti univerzalna za područje cijelog kantona. Od sada kada platite neku robu ili uslugu, prodavac će biti obavezan da se zakune majkom da će platiti porez na promet roba i usluga. Reći će jednostavno „majke mi“, i vi ćete biti sigurni da će platiti porez od kojeg će se sutra graditi škole, putevi i druga javna dobra koja koriste svima.

U slučaju da vam se prilikom kupovine robe prodavac ne zakune majkom, trebate ga usmeno upozoriti jednostavnim pitanjem: „Majke ti?“ Ako se ni u tom slučaju ne zakune majkom ili vam ponudi negu drugu zakletvu kao naprimjer „Oca mi“, „Brata mi“, „Minele mi moje“, „Djeteta mi“, onda se trebate javiti prvoj policijskoj stanici i ukazati na neodgovornog prodavca koji želi utajiti porez i pored toga vam nudi zakletvu koja nije verifikovana od strane nadležnih.

Također, ako vam prodavac kaže „Majke mi“, ali osjetite da to radi nevoljko, nerazgovjetno, da nešto smumlja, pa niste sigurni šta je tačno rekao, trebate tražiti od njega ili nje da vam se ponovo zakune, ali razgovjetno i sa osmijehom. Ako ne udovolji vašem zahtjevu, na koji kao kupac imate pravo, prijavit ćete ga najbližoj policijskoj stanici za nerazgovjetno i nevoljko zaklinjaje majkom.

Ako dođe do spora u kojem kupac tvrdi jedno, a prodavac drugo, u tom slučaju bi trebali imati dva svjedoka koja će potvrditi vašu stranu priče. Zbog toga se preporučuje da u kupovinu ili prilikom korištenja bilo kakve usluge, idete sa dva svjedoka, kako bi bili sigurni da će sve biti po zakonu.

Sumnju u novi način fiskalizacije prvo je iskazalo Udruženje majki, koje nije zadovoljno rješenjem u kojem će se majka pominjati kako osnov zakonske procedure. Iz ovog udruženja su uputili apel da se strogo poštuje zakletva, inače će njihovo udruženje tužiti svakoga ko ne poštuje zakletvu i tako direktno šteti ovoj instituciji.

 

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Galiib Bradan

Dodaj svoj komentar