Podijeli ovo

Godinama unazad, prva stvar sa kojom se brojni turisti koji dolaze sa svih meridijana susretnu kada dođu na prostor Balkana (na autobuskim i željezničkim stanicama, aerodromima) je čučavac.

Ova naprava je stara hiljadama godina, a Balkan je jedno od rijetkih područja na kome se još uvijek aktivno koristi. Zato nije ni čudo zašto se naplaćuje korištenje ili razgledanje klozeta sa čučavcem. Ako uzmemo u obzir prirodu čovjeka, veća je vjerovatnoća da će kupiti kartu za klozet nego za muzej, te da je i na godišnjem nivou broj posjeta čučavcima neuporedivo veći od broja posjeta muzejima i galerijama.

Upravo to su neki od razloga zašto su vlasti kako naše, tako i zemalja regiona uvidjele veliki turistički potencijal čučavca koji će uskoro početi da razvijaju i promovišu.

– Japanci umjesto današnjih modernih toaleta više vole klasične čučavce, jer su, kako kažu, dosta zdraviji za čovjeka gledano iz više uglova. S obzirom da su posjećeniji od ustanova kulture, mislim da bismo trebali praviti velike čučavce sa mnoštvom štampanog materijala koji će biti fino raspoređen unutar klozeta kako bi se turisti informisali o našoj zemlji i svemu što nudimo, rekao je predsjednik Turističke organizacije “Čuč-tur”.

Da ovo nije samo prazna priča dokazuju i iskustva turista. Nijedan od njih nije uspio sakriti oduševljenje nakon prvog susreta s čučavcem.

– U Švedskoj imam mnogo prijatelja iz Bosne i Hercegovine i preporučili su mi da dođem i obiđem sve. Došao sam u avionom u Tuzlu, a kad smo sletjeli morao sam u toalet. Pokazali su mi gdje se nalazi, a kada sam ušao nije bilo WC školjke, nego samo neka rupa. Uporno sam tražio neko dugme da pritisnem i da izađe šolja, međutim nisam ga pronašao. Kasnije su mi objasnili o čemu se tu tačno radi, i mogu vam reći da sam se oduševio. Slikao sam da pokažem svojim Šveđanima. Čak planiram da iz svog stana izbacim klasičnu šolju, a ubacim čučavac, jer je mnogo ugodniji za korištenje, nema dasku pa me djevojka neće opominjati, a i lakše se čisti. Zalijem hemikalijama i povučem vodu. Sjajna stvar je taj vaš čučavac, zaključio je Bjorn.

Vlasti najavljuju i manifestaciju “Čučavijada”, o kojoj će više riječi biti nešto kasnije, ali kako saznajemo uključivaće izložbu čučavaca, te takmičenje u čučnju, ako znate na šta mislimo.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Povezano:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *