50 Nijansi Pive

Čučavci uskoro dio turističke ponude na Balkanu

Godinama unazad, prva stvar sa kojom se brojni turisti koji dolaze sa svih meridijana susretnu kada dođu na prostor Balkana (na autobuskim i željezničkim stanicama, aerodromima) je čučavac.

Ova naprava je stara hiljadama godina, a Balkan je jedno od rijetkih područja na kome se još uvijek aktivno koristi. Zato nije ni čudo zašto se naplaćuje korištenje ili razgledanje klozeta sa čučavcem. Ako uzmemo u obzir prirodu čovjeka, veća je vjerovatnoća da će kupiti kartu za klozet nego za muzej, te da je i na godišnjem nivou broj posjeta čučavcima neuporedivo veći od broja posjeta muzejima i galerijama.

Upravo to su neki od razloga zašto su vlasti kako naše, tako i zemalja regiona uvidjele veliki turistički potencijal čučavca koji će uskoro početi da razvijaju i promovišu.

– Japanci umjesto današnjih modernih toaleta više vole klasične čučavce, jer su, kako kažu, dosta zdraviji za čovjeka gledano iz više uglova. S obzirom da su posjećeniji od ustanova kulture, mislim da bismo trebali praviti velike čučavce sa mnoštvom štampanog materijala koji će biti fino raspoređen unutar klozeta kako bi se turisti informisali o našoj zemlji i svemu što nudimo, rekao je predsjednik Turističke organizacije “Čuč-tur”.

Da ovo nije samo prazna priča dokazuju i iskustva turista. Nijedan od njih nije uspio sakriti oduševljenje nakon prvog susreta s čučavcem.

– U Švedskoj imam mnogo prijatelja iz Bosne i Hercegovine i preporučili su mi da dođem i obiđem sve. Došao sam u avionom u Tuzlu, a kad smo sletjeli morao sam u toalet. Pokazali su mi gdje se nalazi, a kada sam ušao nije bilo WC školjke, nego samo neka rupa. Uporno sam tražio neko dugme da pritisnem i da izađe šolja, međutim nisam ga pronašao. Kasnije su mi objasnili o čemu se tu tačno radi, i mogu vam reći da sam se oduševio. Slikao sam da pokažem svojim Šveđanima. Čak planiram da iz svog stana izbacim klasičnu šolju, a ubacim čučavac, jer je mnogo ugodniji za korištenje, nema dasku pa me djevojka neće opominjati, a i lakše se čisti. Zalijem hemikalijama i povučem vodu. Sjajna stvar je taj vaš čučavac, zaključio je Bjorn.

Vlasti najavljuju i manifestaciju “Čučavijada”, o kojoj će više riječi biti nešto kasnije, ali kako saznajemo uključivaće izložbu čučavaca, te takmičenje u čučnju, ako znate na šta mislimo.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar