50 Nijansi Pive

NEVJEROVATNO: Otkriven datum koji nikoga u bivšoj Jugoslaviji ne pogađa!

S obzirom na to da se u državama bivše Jugoslavije svakodnevno održavaju brojne komemoracije, pomeni, liturgije, dženaze, čitaju dove i slično u ime stradanja nevinih žrtava od „Kulina bana do današnjih dana“, čelni ljudi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su održali samit u Neumu i odlučili da pronađu jedan dan u godini bez da je neko nekom ubio oca, brata, strica, sina ili kćer zbog nacije, vjere, međe, šljive…

Saglasnost za samit u Neumu, koji je trajao cijelo ljeto dali su predstavnici Evropske unije za Balkan i bili moderatori rukovodstvima pomenutih država s ciljem da se srpski, hrvatski i građani BiH barem jedan dan rasterete od teške istorije na prostoru tzv. regiona.

Nakon višemjesečnih pregovora i mozganja, nije pronađen kompromis jer su sve strane ostale na početnim pozicijama međusobno se optužujući za svo zlo ovog svijeta. Do trenutka kad je jedan anonimni činovnik nižeg ranga iz BiH predložio čak dva datuma, koji bi mogli da budu idealni za proslave „Dana bez bratoubilačkih žrtava“. To su 32. decembar i 30. februar.

– Iako nisam istoričar već pravnik po vokaciji, siguran sam da u ta dva dana ničija majka nije zakukala u istoriji Južnih Slovena, kazao je on.

Prijedlog je poslije kratke rasprave brzo usvojen na oduševljenje predstavnika EU, koji su pozdravili ovu odluku i naglasili da je napravljen veliki korak ka daljim integracijama.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar