50 Nijansi Pive

Bh. stvarnost će poslužiti kao inspiracija za nastavak “Monti Pajtona”!

Iako 78 godina star, Džon Kliz nakon posjete Sarajevo Film Festivalu, ozbiljno razmišlja da ponovo pokrene “Leteći cirkus Monti Pajtona”. Kako kaže, stvarnost BiH je smješnija od mnogih skečeva koje je radio na vrhuncu karijere.

Član predsjedništva jedne zemlje koji pakuje tristomilioniti keks, svečano otvaranje 20 metara duge dionice trotoara, presjecanje vrpce prilikom otvaranja novog kabineta za tehnički odgoj u osnovoj školi, samo su neke od situacija koje su nasmijale ovog čuvenog engleskog komičara.

Srećom ili nesrećom, Cleese nije mogao svjedočiti svoj prašini koja je gurnuta pod crveni tepih za vrijeme SFF-a, kao što je nestašica vode u zemlji koja obiluje vodom. Navodno, u većem dijelu Sarajeva za vrijeme SFF-a iz česme je tekla voda i poslije 23 sata.

Da je čuveni komičar došao samo nekoliko godina ranije na SFF, mogao je biti i svjedok preformansa doslovnog guranja prašine pod crveni tepih, u kojem su pripadnici umjetničke grupe Formel, preko noći, 700 kila smeća gurnuli pod crveni tepih, među kojem je bila i teleća glava iz poslovice “malo mačku teleća glava”, kako se i zvao performans.

Džon Kliz, također, nije mogao svjedočiti ni činjenici da je najveća smotra film u ovome dijelu Evrope, koja se dešava u navodno sekularnoj državi, godinama pomjerana zbog Ramazana, što je bila i inspiracija za čuvenu sevdalinku “Ramazan tjera SFF, u juni ga otjera”.

Da se samo neko sjetio malo ranije da pozove čuvenog komičara i uruči mu nagradu “Srce Sarajeva”, taj isti čuveni komičar bi na crvenom tepihu imao priliku da upozna starletu u šljaštećoj haljini koja simbolizuje poplavu u spomen unesrećenih u velikim popolavama koje su zahvatile BiH i Srbiju.

Puno toga smiješnog je propustio Džon Kliz, ali i ovo što je vidio bilo je dovoljno da počne razmišljati o nastavku “Letećeg cirkusa Monti Pajtona.

Tako se na neki način krug zatvorio, jer je “Leteći cirkus Monti Pajtona” upravo i bio velika inspiracija “Top liste nadrealiste”, humorističke serije koja se osamdesetih godina emitovala u Sarajevu.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Galiib Bradan

Dodaj svoj komentar