50 Nijansi Pive

Čudo na sarajevskom aerodromu!

Kapetan i posada putničkog aviona, koji je letio na relaciji Istanbul – Sarajevo, doživjeli su napad panike kada su sletjeli na sarajevski aerodrom, a iz trupa aviona se nije čuo aplauz. Prema riječima kapetana Uruk Harija, u prvi mah posada je pomislila da sa putnicima nešto nije u redu, da ih je uhvatila neka kolektivna amnezija ili kolektivna narkolepsija.

-Letio sam na destine puta prema Sarajevu i uvijek mi je bio simpatičan taj gromki aplauz putnika sretnih da su ostali živi, i zdravi sletjeli na zemlju. Ovog puta, nisam ništa čuo. Pomislio sam da možda nisam ni sletio, da sa mnom nešto nije u redu, da mi se samo učinilo da smo dotakli pistu. Kada sam se desne strane ugledao plast sijena, bio sam siguran da smo ipak sletjeli. Tada me je stigla još strašnija misao, šta je sa putnicima, jesu li živi i zdravi? Tada je k'o bez duše uletjela stjuerdesa i povikala: Nema aplauza, nema aplauza! Šta se dereš, rekao sam joj, i sam sam čuo da nema aplauza. Ima li putnika, upitao sam. Odgovorila mi je da ima i da se sasvim normalno ponašaju. Kako se normalno ponašaju, pitam ja, kad nema aplauza. Stjuardesa je samo slegla ramenima i unezvjereno počela da šeta po pilotskoj kabini. Rekao sam joj da nema mjesta panici, a ni prostora u pilotskoj kabini da tako skače po njoj, razvalit će nešto, pa će do kraja života otplaćivat. Momentalno se smirila i briznula u plač. Ostavio sam je da sjedi na mjestu pilota i upozorio je da ništa ne dira, a ja sam lagano krenuo prema trupu aviona da vidim šta je sa putnicima. Kada sam ušao u odjel za putnike, oni su najnormalnije skupljali svoj ručni prtljag spremajući se da krenuo prema izlazu. Meni niko nije ni primjećivao. Pitao sam jednog od njih, je li sve u redu? Pogledao me je, nasmijao se, i rekao: Zašto ne bi bilo? Bio sam šokiran, ni sad mi nije jasno šta se zapravo desilo, rekao nam je kapetan Uruk Hari, dana nakon nesvakidašnjeg događaja.

Ovo nije prvi zabilježeni slučaj izostalog aplauza prilikom slijetanja. Prvi put se to desilo još 1967. godine na relaciji Lusaka – Gaborone. Od tada je zabilježeno još osam ovakvih slučajeva, pored sarajevskog, i niti jednom nije ustanovljen uzrok.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar