50 Nijansi Pive

U Šargovcu pronađen čovjek koji ne zna više od doktora!

U selu pored Banjaluke, Šargovcu već neko vrijeme postoji ambulanta porodične medicine koja uglavnom zjapi prazna jer mještani uporno odbijaju dolaziti na preglede pod starim dobrim izgovorima da “oni znaju bolje”, kako “ne vjeruju bijelim kutama”, “jadan onaj ko njima u ruke dopadne” i mnogim drugim. Upravo zbog toga, doktorica koja tamo radi već godinama bila je krajnje iznenađena što jedan od novih mještana baš redovno dolazi na pregled, sluša sve savjete, obavlja sve nalaze i redovno dolazi na kontrole.

Doktorica kaže da je bila prilično iznenađena, vjerovajala je da će mještanin veoma brzo odustati od pregleda i da će je optužiti kako nema pojma i kako ga je pogrešno liječila, ali čak i godinu dana poslije to se nije desilo.

-To je čovjek koji je dugo vremena živio u Austriji gdje je zaradio penziju i sada se sa svojom suprugom vratio u rodni Šargovac, gdje planira ostati do kraja života. To je jedan sasvim vitalan stariji muškarac koji zaista vodi računa o svom zdravlju, vjeruje medicini i ne koristi lijekove narodne medicine, već slijepo vjeruje svemu što mu ja kažem, preporučim ili propišem. U početku sam mislila da mu dam uputnicu za psihijatra, ali s druge strane on je punoljetna osoba i na preglede dolazi na svoju ličnu odgovornost, izjavila je doktroica Slađana Medikament koja je po završetku medicinskog fakulteta raspoređena baš u Šargovac.

Pitali smo i ostale mještane ovog sela šta misle o mještaninu koji ne tvrdi da zna bolje od ljekara, ali oni nisu imali pozitivne komentare. Jedan od njih Milenko Ćurguz rekao nam je da on sa njim redovno igra šah i pije kafu, ali da mu i dalje nije jasno zašto odlaze ni redovne kontrole.

-Nekoliko puta sam ga pokušao ubijediti da ne ide u ambulantu, da će ga otrovati i da se liječi rakijom, svinjskom masti, medom i orasima, ali on jednostavno ne želi da sluša. Vjerujem da je to sve taj uticaj zapada gdje je živio godinama. Ja sam ga prihvatio takvog kakav jeste, ali većina ostalih komšija ga izbjegava u širokom luku, rekao je Ćurguz.

Do izjave dotičnog gospodina nismo uspjeli doći, vješto nas je izbjegao, a njegova supruga nam je rekla da ne zna šta da radi, da se trudi da mu podmetne domae lijekove, ali da jednostavno ne uspijeva, te da njen muž i dalje vjeruje kako ljekari znaju bolje. Zamolila nas je da ne objavljujemo njihova imena i prezimena iako već svi u selu znaju, ali da se ne širi dalje.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar