50 Nijansi Pive

Ovakve naslove više nećete čitati: Ugledni bh. političar viđen u društvu krda ženki babuna!

Iako je vrijeme godišnjih odmora, u Sarajevu bi se danas trebala pokrenuti inicijativa za osnivanje inicijativnog odbora, koji bi pokrenuo inicijativu kojom bi se počelo raditi na nacrtu prijedloga zakona o zabrani upotrebe tvrde komponentne u upravljačkim poslovima na svim nivoima vlasti u BiH.

Tvrda komponenta, odnosno istupi koji ustrajavaju na potenciranju drugosti, tojest drugog i drugačijeg u svrhu prikupljanja poena za vlastitu političku opciju, trebala bi ovom inicijativom za nacrt prijedloga biti izbačena iz stranačkog vokabulara, jer perfidno graniči sa govorom mržnjem, što je u zapadnim diplomatskim krugovima već odavno nepoželjna tekovina.

Kako bi nam bilo jasnije šta je zapravo tvrda komponenta, zamolili smo Božidara Kaplana, supervizora za etička pitanja, da nam navede nekoliko primjera.

Pa najbolji primjer imamo u ozračju nedavnog putovanja u Južnoafričku republiku jednog visokog dužnosnika, jedne od vladajućih stranaka. Tom prilikom visokopoziciniranom gospodinu se spočitavalo, iz opzicione stranke naravno, da je viđen neprikladno obučen u društvu krda ženki babuna. Gospodina se također sumnjičilo da spolno opći sa ženskom pavijana, a neki su čak tvrdili da je viđen sa mladunčem impale među zubima i flašom rakije za pasom, iako mu to vjera ne dozvoljava. To su zapravo potpune izmišljotine zlobnika koji ne mogu da podnesu profesionalna i svaka druga dostignuća ovoga istaknutog bosanskohercegovačkog političara. To je ta tvrda komponenta u našem političkom vokabularu.

Božidar Kaplan smatra kako je ovakvo raspoloženje za ublažavanje političke retorike nezapamćeno na ovim prostorima u zadnjih 20 godina, što je svakako pokazatelj naglog zaokreta u promišljanjima čelnih ljudi iz političkog miljea BiH.

– Ako bi se tvrda komponenta zaista izbacila, onda ne bismo mogli imati situaciju u kojoj latentni govor mržnje razdire sve pokušaje sekularizacije, te tako dogmatski princip stavlja na pijedastal vrijednosti. U svakom slučaju dolazi do propitivanja, pa makar ono bilo i formalno, morat će djelovati na opšta načela koja oblikuju stanja svijesti u bosanskohercegovačkog puka.

Pred inicijatorima za osnivanje inicijativnog odbora, koji bi pokrenuo inicijatvu zakona, još stoji zadatak da izdefinišu sve oblike pojavnosti tvrde komponente, te da usaglase sankcije za eventualna pojavljivanja novih.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar