50 Nijansi Pive

Otkrivena tajna: Zašto svaka zgrada u Banjaluci ima kafanu/kladionicu?

Ako živite u Bosni i Hercegovini u kojoj se posljednjih 20 godina gradi kao nikada, morali ste primjetiti novi način gradnje koji se posebno primjenjuje na stambenim zgradama u većim gradovima.

Riječ je o tome da svaka zgrada, na svakom ćošku, mora imati kladionicu ili kafanu, poželjno je oboje, jer bi zgrada u suprotnom pala. Ovaj poseban stil primjetili su i svjetski poznati arhitekti koji su neko vrijeme proveli u Banjaluci izučavajući ovaj fenomen.

-Obišli smo gotovo sve zgrade sagrađene ne području Banjaluke u posljednjih desetak godina i 99,9% su napravljene ovim stilom, uspjeli smo ući u trag većini arhitekata koji su radili ove projekte ne bi li nam otkrili u čemu je tajna, a ono što su nam rekli nas je u najmanju ruku iznenadilo, izjavio je Jens Stoltenberg, uspješni norveški arhitekta.

S obzirom da je naše zemljište prilično trusno jedini način da zgrada ostane na svom mjestu i jednostavno ne propadne jeste da na svakom ćošku ima kladionicu, kafanu ili oboje. To je tajna koju su naši građevinci uspješno krili sve ove ove godine.

Stoltenberg kaže da im je potrebno još neko vrijeme da bi tačno utvrdili sve beneficije ovakvog načina gradnje nakon čega će apelovati na sve svjetske fakultete arhitekture i građevine da ga ubace kao redovan predmet jer smatra da se na taj način mogu riješiti mnogi problemi koji se decenijama pokušavaju riješiti.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar