50 Nijansi Pive

Rođeni Banjalučani traže prednost kod zapošljavanja

Pojam Banjalučanina ili Banjalučanke je posebna kategorija i mnogi smatraju da su samim rođenjem u gradu na Vrbasu zaslužili poseban status u svom gradu. Oni koji su imali tu sreću da im u ličnim dokumentima za mjesto rođenja piše Banjaluka, sebe doživljaju kao povlaštenu klasu.

S obzirom na činjenicu da su im pridošlice iz Drvara, Petrovca, Glamoča, Sanskog Mosta, Srpca preuzeli poslove u gotovo svim institucijama sopstvenog grada, rođeni Banjalučani su odlučili uzeti stvar u svoje ruke te su pokrenuli incijativu da svi rođeni Banjalučani na konkursima za posao uvijek imaju prednost.

Iz Udruženja rođenih Banjalučana kažu da je ovo bio logičan korak nakon godina i godina terora koji trpe u sopstvenom gradu, i kako kažu, bilo je krajnje vrijeme da se poduzme nešto po tom pitanju.

-Mi smatramo da smo bez obzira na stepen obrazovanja i godine radnog iskustva kompetentniji za neke poslove od onih koji su u Banjaluku doselili za vrijeme i nakon rata. Mi svoj grad poznajemo najbolje i najbolje znamo kakve promjene su našem gradu neophodne, izjavio je za 50NP Svetozar Milić, po zanimanjue rođeni Banjalučanin već punih 45 godina.

-Nije u redu da ja kao neko čiji su preci u Banjaluku doselili prije više od 70 godina iz Glamoča nemam prednost pri zapošljavanju u odnosu na one koji su doselili prije desetak ili petnaest godina. Moja srednja stručna sprema na konkursu treba da se vrednuje kao visoka stručna sprema pridošlica i smatram da ne tražim puno.

Udruženje rođenih Banjalučana čije prostorije se nalaze u jednoj od zgrada Pentagona ovih dana će podnijeti i pisani zahtjev Gradskoj upravi da se ovaj problem stavi na jednu od tačaka dnevnog reda sljedeće skupštine, u suprotnom, Udruženje će pozvati sve one koji ih podržavaju da izađu sa njima na ulice jer bahatost pridošlica jednostavno mora prestati.

-Samo rijetki ljudi na visokim pozicijama u našem gradu su rođeni Banjalučani i to se mora promijeniti, kako za dobrobit našeg grada tako i za sve nas koji još uvijek živimo u stanovima koje su naši roditelji dobili od Čajavca i Incela i nemamo uslove da kupimo stan u jednoj od novih zgrada kojih ima na svakom koraku, a stanove u tim zgradama su pokupovali uglavnom ovi “sa strane”, što takođe nije u redu.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar