50 Nijansi Pive

Ko će spasiti Agrokor: Banka Srpske, Bobar banka ili Zoki komerc?

Najuspješnije banke u Republici Srpskoj Banka Srpske i Bobar banka na zajedničkom sastanku odlučile su da otkupe dugovanja hrvatskog koncerna „Agrokor“ i spase od bankrota najmlađu članicu Evropske unije.

Iako je riječ o ogromnom dugu, procjenjuje se na sumu od oko 50 milijardi evra, čelnici pomenutih banaka u Republici Srpskoj smatraju da će ovim ulaganjem ne samo pomoći komšijama da sačuvaju oko 170.000 radnih mjesta već da će se dugoročno gledano ova investicija isplatiti.

„Mi ćemo kroz ulaganje postati najjače banke u Hrvatskoj, pa nam se otvara ogromno tržište Evropske unije. U posljednje vrijeme se spekuliše da problema imaju i neki švajcarski bankari, pa bi mogli da uskočimo i tamo što bi nas svrstalo među najveće bankarske sisteme u Evropi“, rekao je Miloš Zelenašević, izvršni direktor Banke Srpske.

Iz Bobar banke u Bijeljini nisu željeli da potvrde, ali ni da demantuju ove navode jer u vrijeme kad smo ih kontaktirali, pripremali su se za uskršnje praznike i izjavili su da su sve snage usmjerili ka tome.

Međutim, ova informacija nezvanično nije naišla na odobravanje udruženja branitelja iz tzv. Domovinskog rata, koji se dosad nisu oglašavali po pitanju „Agrokora“ jer se bave ozbiljnijim državnim problemima poput zabrane abortusa, ukidanja masturbacije i lingvistikom.

Ipak, iz pouzdanih izvora bliskim „šatorašima“ saznali smo da će radije dopustiti da Hrvatska bankrotira nego da Republika Srpska postane, kako su istakli, „stvarni vlasnik njihove domovine“.

S obzirom da su oni ipak marginalizovana grupa, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković već je oformio Radnu grupu, koja će bankarima iz Srpske pomoći oko preuzimanja „Agrokora“ uz jedan uslov – da Ivica Todorić ostane na funkciji generalnog direktora.

S druge strane u Federaciji BiH su kao i obično u ovakvim situacijama poprilično uzdržani, jedino je premijer Fadil Novalić dao kratak komentar televiziji.

„Ako nema veze sa našim državnim aparatom i našim platama, onda me uopšte ne zanima“, jasan je Novalić.

Prema posljednjim spekulacijama, najveći trgovački centar u Banjaluci „Zoki komerc“ takođe je zainteresovan za kupovinu „Agrokora“ i to bez kreditiranja banaka, ali do potvrde ove informacije nismo uspjeli da dođemo jer nam je ljubazna sekretarica izjavila da je direktor na službenom putu u Zagrebu.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar