50 Nijansi Pive

16 genijalnih stvari koje dolaze iz Japana

Japan je nevjerovatna zemlja sa predivnim prirodnim okruženjem i jedinstvenom kulturom, koja nama Balkancima može djelovati kao vanzemaljska. Japanci su takođe poznati po svojoj inovativnosti i tamo možete pronaći izume koje nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu.

Za vas smo odabrali 16 najinteresantnijih.

Posebne bezinske pumpe

U Japanu cijevi za sipanje goriva vise sa plafona tako da bi dole bilo više mjesta za parkiranje i da nije važno sa koje strane stajete.

 

Aparati sa hranom

U Japanu iz aparata možete dobiti pravi ručak, ne samo grickalice i slatkiše.

 

Parking na sprat

S obzirom na broj ljudi koji voze u Japanu, osmislili su i posebna parking mjesta, na sprat.

 

Limenke za slijepe

Na sve su mislili, a to dokazuju i limenke na kojima je Brajevim pismom označeno gdje se otvara.

 

Stolice za torbe

Jedino tamo ćete pronaći stolice koje imaju udubljenja na koja možete zakačiti torbu, tako da ne spada.

 

Vozovi sa SPA centrom za stopala

Japanci puno vremena provode u vozovima zato kod njih postoji opcija da dok se vozite odmarate stopala u toplim kupkama.

Na ulici dijele maramice

Na svakom koraku možete dobiti besplatne maramice.

 

Multifunkcionalni toaleti

Toaleti u Japanu nisu namijenjeni samo onim osnovnim funkcijama, oni pomažu ljudima sa invaliditetom da se operu, a ček se i zagrijavaju.

 

Antistres puckalice

Da li i vas smiruje ona pucketava folija? E, pa u Japanu postoje spravice koje oponašaju puckanje folije i kažu da su sjajna antistres terapija.

 

Taxi kome se vrata sama otvaraju

Većini taxija u Japanu se vrata automatski otvaraju, što je sjjano zbog bakterija, ali i zbog toga što putnici ne mogu da lupaju vratima.

 

Hoteli za spavanje

Japanci imaju opcju da ako iz bilo kog razloga ne mogu da se naspavaju u sopstvenom krevetu posjete jedan od hotela koji se sastoji od kapsula koje služe samo za odmaranje i spavanje.

 

Muzičke ceste

Tamo postoji i nekoliko cesta koje puštaju muziku kad se po njima vozite. Ako to nije genijalno mi stvarno ne znamo šta jeste.

 

Kafići za mačke

Mačke asociraju na nešto toplo, mekano i udobno, a uprvo time su se vodili i vlasnici više od deset kafića širom Japana u kojima pored toga što možete popiti kafu imate priliku i da se družite sa mačkama.

 

Kotatsu: Poseban stoji u koji se možete ušuškati

To je u stvari dušek, ćebe i stočić u jednom, u koji se možete uvući, unutra je toplo i mekano.

 

Poseban razglas

U Japanu na svakom koraku imate sisteme za razaglas putem kojih se građani obavješatavju o nekim nezgodama, važim situacijama…

 

Spavanje na poslu

I posljednja, ali ništa manje vašna stvar koja ima, sigurni smo, samo u Japanu je mogućnost spavanja na poslu. Japanci su odlučili da nemaju nikkave koristi od toga što radnike pisiljavaju da ostanu budni već im dozvoljavaju da “ubju oko” tokom radnog vremena.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar