50 Nijansi Pive

“Klaro Cetkin, jedi govna!”

Uoči 8. marta, svjetskog dana žena, širom planete održani su protesti u kojima žene traže da im se vrati njihova neravnopravnost, jer ovako više ne mogu. One su na prvom mjestu izrazile nezadovoljstvo zbog toga što im je ravnopravnost donijela puno više obaveza i puno manje vremena koje mogu potrošiti na sebe, a one tako ravnopravnost nisu zamišljale.

Centralnom protestu u Vašingtonu pridružila se i prva među neravnopravnima te prva dama Amerike, Melanija Tramp koja je poručila ženama diljem svijeta da slijede njen primjer, ne potenciraju na emancipaciji i jednog dana mogu kao i ona doći sve do Bijele kuće.

Na transparentima koje su žene nosile mogli su se vdjeti natpisi, “dole Roza Luksemburg”, “Klaro Cetkin, jedi govna”, “Ne želim biti ravnopravna” i “Ugasite feminizam”, “Mjesto nam je u kuhinji”, “Želimo da budemo domaćice”…

Jedna od organizatorki protesta je za CNN, na pitanje zašto je kod žena došlo do ovakve promjene nakon godina i godina borbe za ravnopravnost ona je rekla da su se žene jednostavo predomislile jer su do sada imale pravo na to, a sada žele da im se to pravo ukine jer feminizam nije ono što su one očekivale.

-Mog muža više ne vrijeđa ako ja zarađujem više od njega, čak naprotiv, on nema nikakav problem s tim i to prosto nije u redu. On treba da se osjeća manje muškarcem jer je moja plata veća, u suprotnom ne mogu mu to nabijati na nos i onda cijela ravnopravnost gubi smisao, rekla je jedna od učesnica marša.

Skroman doprinos ovom protestu dale su i naše žene koje su se u nešto manjem broju skupile na Trgu Krajine u Banjaluci, a njihova glavna parola je bila “Ukinite rodno ravnopravne riječi”.

– Lijepi su bili oni dan kad su žene bile kući, odgajale djecu, pekle krofne i peglale košulje svoga muškarca koji bi im svakog prvog ostvljao cijelu platu. Tada je bilo vremena i za ispijaje kafa sa komšinicama, za frizera i kozmetičara. A sada, sada smo borkinje, lovkinje, psihološkinje… Tužno je to, rekla je za 50NP Slobodanka P., koja je na protest došla sa ćerkom.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar