50 Nijansi Pive

Danas majko ženiš svoga sina!

Balkanci su satkani od običaja, to je ono bez čega bivstvovanje na ovom svijetu ne priznajemo jer običaji su ono što nas povezuje sa našim, a dijele od drugih naroda. To smo mi, u sve nam diraj u običaje nemoj.

Od samog rođenja nameću nam da poštujemo nekakve običaje, novorođenoj djeci pod glavu guramo novčanice, gostima nudimo hljeb i so, djecu ne stavljamo pred ogledalo, stavljamo im crvene trakice oko ruku…

Za svaki važniji događaj u životu jednog prosječnog Balkanca vezuju se mnogi običaji, pa tako i za vjenčanje. Tako imamo pucanje u jabuku, kupovinu mlade, krađu cipele, prenošenje preko praga, mlada mora pojesi med i orase, uzeti najmanje dijete iz svatova i pronosati ga, prebaciti jabuku preko kuće, plesati ili nazdraviti sa svima da bi dobila koji dinar…

Zbog svih ovih običaja većina svadbi, posebno u ruralnim dijelovima izgleda kao da ste došli na neki vašar, a ne na proslavu ljubavi. Iapk razočaraćemo vas kad kažemo da nismo mi jedini u svijetu koji imaju, u najmanju ruku, čudne običaje, postoje još čudniji, pa čak i bizarniji.

Ubij kita pa se oženi

Na Fidžiju muškarci prije nego što zatraže ruku svoje izabranice, njenom ocu treba da poklone sasvim neobičan poklon, ogrlicu napravljenu od kitovih zuba. Ne možeš se ženiti ako ne možeš ubiti kita. Ima logike.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar