50 Nijansi Pive

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Banjaluci prijeti istrebljenje egzotične životinjske vrste!

Unazad nekoliko godina, svakog februara, Banjalučani se suočavaju sa istim problemom. Predsjednik Udruženja za zaštitu egzotičnih životinjskih vrsta, Dušan Brižnik, i ove godine upozorio je na gotovo izvjesno istrebljenje plišanih medvjeda u Banjaluci.

Kako je objasnio, ova egzotična životinjska vrsta trenutno kod nas opstaje samo zahvaljujući Kinezima koji medvjede odgajaju, a zatim ih izvoze u našu zemlju.

valentinovo4

-Svake godine u februaru oko Sv. Trifuna javlja se isti problem. Ja zaista ne razumijem šta se u tom periodu dešava sa Banjalučanima, ali oni kao sumanuti poharaju sve prodavnice igračaka i štandove ispred Boske. Tamo pokupuju gotovo sve plišane medvjede, koji na kraju završe na nekoj polici, u prašnjavoj kutiji ili na ulici, zabrinut je Brižnik.

Da je trend kupovine plišanih medvjeda sve prisutniji u našim krajevima, potvrdila je i Dušanka Brižnik, Dušanova supruga, a ujedno i predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja.

valentinovo3

Ona je ovim putem uputila apel svim građanima da prestanu da istrebljuju plišane medvjede iz njihovih prirodnih staništa, prodavnica igračaka i kineskih radnji.

-Ja sam čula da mladi na krsnu slavu Svetog Trifuna jedni drugima iskazuju ljubav, i to mi je čak i simpatično, ali kakve veze s tim imaju medvjedi – nije mi jasno. Muž i ja kad smo bili mladi jedno drugom smo ljubav iskazivali drugačije. On je prao posuđe, usisavao i pisao mi pjesme, a ja sam se trudila da uvijek ima ispeglanih košulja ili da ga obradujem njegovim omiljenim jelom. Nikakvi medvjedi to ne mogu zamijeniti, priča Dušanka.

valentinovo2

Dušanka nam je pokazala i šta se nakon kupovine dešava s medama. Sa prestankom ljubavi, mede gube dom i završavaju na ulici, nepripremljeni na surovost vanjskog svijeta. Istraživanja pokazuju da gotovo nijedan nakon toga ne preživi. Nadamo se da će vas ovi srceparajući prizori na fotografijama navesti da pronađete ljepši, humaniji i kreativniji način iskazivanja ljubavi.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar