50 Nijansi Pive

Njemačka nije obećana zemlja: Sve više ljekara povratnika!

Sve veći broj doktora koji su poslednjih godina otišli na rad u Njemačku, vraća se u Republiku Srpsku. Iako u Njemačkoj imaju i veće plate, kao i neuporedivo bolje uslove rada, doktori iz Srpske se teško privikavaju na mentalitet i sistem rada na zapadu.

Pacijenti u Njemačkoj najčešće odbijaju da daju poklone doktorima, čak i u vidu skupocjenih pića, a o novčanim poklonima nema ni govora. Ukoliko, po logičnom slijedu događaja doktor odluči da ne previje nekog ili da pacijenta pusti da čeka, dok se dopisuje na fejsbuku ili socijalizuje sa novim kolegama, najčešće se desi da sam doktor mora da snosi posljedice, jer pravni sistem na zapadu tretira doktore kao da su najobičniji građani!

Pored ovog, doktorima je izuzetno teško da budu dio elite. Koliko god u Srpskoj imali mogućnosti da postanu vlasnici vila, vikendica, više stanova i atraktivnih automobila, u Njemačkoj do svega toga ne mogu da dođu, a njihovi automobili tamo pripadaju klasama koje voze obični radnici.

ljekari

– Nisam se školovao 16 godina da bih sad vozio isti auto koji vozi moj komšija Turčin koji otčepljava odvode. Stanovi su skupi, o vikendicama da ne govorim. Pokajao sam se što sam došao. Najgore mi je što sam naučio jezik bezveze – kaže dr Mirko T.

Kako kažu sami doktori koji su se vratili iz Njemačke, najgore od svega je što doktori uopšte nisu zaštićeni od pravosudnog sistema, te se za nemar na poslu može dobiti i dugogodišnja zatvorska kazna, pogotovo ako zbog nemara neko izgubi život.

– Niko te tamo ne štiti kao doktora. Živiš kao običan svijet, a ako nekom pacijentu nešto bude, odmah ide istraga. S druge strane nikog ne poznajem tamo da bih mogao nešto da riješim. Nisu mi dali čak ni da se učlanim u stranku – kaže naš sagovornik.

 

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar