50 Nijansi Pive

Nezapamćen slučaj bahaćenja: Čovjek već dva mjeseca u pretplati za struju

Primeri bahaćenja moćnika nam svakodnevno stižu iz celog svijeta, ali pred ovim primerom bahaćenja našeg sugrađanina, zanijemila je cjelokupna svjetska javnost. Novica Stipsa, zamjenik pomoćnika sekretara portira Srednje škole „ Semjuel Bekam“ iz Banjaluke, se već drugi mesec nalazi u pretplati za dugovanja po osnovu utrošene električne energije.

Istina, iz Elektrodistribucije su nam još prošlog mjeseca poslali dopis o mogućem primjeru bahaćenja jednog člana naše  zajednice, ali smo informaciju uzeli sa rezervom dok se ne izvrše detaljne analize i provjere utrošenih kilovata i proknjiženih uplata za iste. Ovog puta nema sumnje – Novica je u pretplati punih sedam konvertibilnih maraka. Naizgled naivna vijest mogla bi da uzdrma temelje naše ionako neutemeljene ekonomije i to iz više uglova.

Prvo, odgovorni u Elektrodistribuciji kažu kako njihov program za izdavanje računa ne prepoznaje kategoriju pretplate još od 1992. godine, tako da taj program ovakve situacije prepoznaje kao pokušaj hakovanja sistema i automatski, a sve u cilju samozaštite, na svaki pojedinačni račun građana dodaje paušalni dug od po 15 konvertibilnih maraka. Uzgred, mesečno se dogode bar tri situacije koje program doživi kao hakerski napad. Drugo, ovim činom jednog člana zajednice su dovedeni u pitanje svi paketi pomoći Međunarodne zajednice i Međunarodnog monetarnog fonda planirani za ovu godinu što je i logično jer države čiji su građani u pretplati ne ispunjavaju uslov da budu smatrane državama kojima je neophodna bilo kakva pomoć. Možda eventualno psihijatrijska. U cilju prevencije posljedica te vrste, iz Haga je povučen tim advokata koji će imati javno izlaganje na temu pojedinačne i kolektivne odgovornosti za odlazak u pretplatu sa umišljajem. Treće, po našem mišljenju i najgore, kakvu poruku djeci i omladini daju ovakvi primeri bahaćenja?  Da li to znači da će nam sutra djeca dolaziti sa zahtjevima da im se da novac za užinu za dva mjeseca unaprijed ili da će studenti uplaćivati školarinu za 20 godina unaprijed, umjesto za  12 koliko je normalno? Hoće li nam po Zakonu o porezima i ostalim seksualnim slobodama biti možda uveden porez na pretplatu? Ostaje da se vidi.

krajina

Sa bahatim gospodinom Novicom smo pokušali da stupimo u kontakt, ali nam vrata nije otvorio niti nam se javio na poziv. Posle zvučnog signala smo mu čak poslali i faks „Stipso, javi se“, ali odgovora nije bilo. Ono što zbunjuje jesu informacije koje smo dobili od Novičinih komšija iz zgrade. Svi do jednog tvrde da im Novica duguje novac:

„Tako je, napiši tu da mi Stipsa duguje dvajs maraka i dva sipanja šolje šećera, oba o Božiću. Pa šta Vi mislite od čega on ima da se bahati?! Od školske plate?! On se bahati isključivo od ekstra profita, a to je ovo što iskamči od nas. Štaš, dođe, kuka, moli, preti, nekad izvede i striptiz kad mi muž Radenko nije tu i kako da mu ne dam para?“, rekla nam je onako u punom zanosu jedna od Novičinih komšinica. Drugi komšija koji se tu zatekao, zapravo glumio da namešta cipelu dok se nije dokopao mikrofona, dodao je kako je Novica imao bizaran smisao za humor-pozajmljivao bi krajem meseca veće količine novca od svojih „rođenih“ komšija, da bi početkom meseca, kada iste te komšije očekuju novac nazad, nalepio svoju umrlicu na ulazna vrata zgrade i kleberio se svaki put kad neko padne u nesvest, a većina ih je reagovala tako. Komšija koji nam je otkrio ovaj detalj iz života Novice Stipse, prvog Srbina u pretplati, želeo je da mu ne objavljujemo ime pa nam ga nije ni rekao, iako smo usput čuli da ga zovu Stole.

Nismo odustali od potrage i nazvali smo Novičinu školu ne bismo li dobili još neku bitnu informaciju o njemu, ali su nas, po izgovaranju njegovog imena i prezimena upitali da li se radi o prosvetnom radniku ili detetu. Nakon toga smo odustali.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar