50 Nijansi Pive

50NP otkriva: Gdje odlaze penzioneri ranom zorom

Ako spadate u onaj dio čovječanstva koji svako jutro ustaje prije šest, krmeljavo se oblači dok napolju puca minus i trči na autobus koji će ga odvesti do slabo plaćenog posla onda ste morali primjetiti jednu krajnje neobičnu pojavu – penzionere.

Svako jutro prije osam možete ih primjetiti kako zabundani od glave do pete, očešljani i naspavani jer su na nogama već od četiri odlaze negdje u manjim grupicama. Gdje odlaze i zašto nikome do sada nije bilo poznato i to se vodilo kao jedna od najvećih misterija današnjice.

Zašto bi neko, ko nema nikakvih drugih obaveza osim da preživi, napuštao svoje gnijezdo i izlazio na hladnoću?

Tragom ove priče, zaputili smo se jedno jutro da otkrijemo šta to penzioneri rade zorom ranom. Sjeli smo na četrnaesticu, na vrhu Stračevice, a sam početak operacije slutio je da će biti uspješna jer se nekoliko bakica već gužvalo na stanici. Kad je autobus stigao, prilično lakim korakom za prosječne sedamdesetogodišnjakinje progurale su se prve u autobus i zauzele sjedeća mjesta da ne bi kasnije galamile na trudnice i žene s malom djecom da im ustanu.

panzioneri

Na svakoj sljedećoj stanici ulazila je po mala grupica penzionera, ali po našoj procjeni niko od njih nije izašao ni na jednoj stanici. Mislili smo da će se veliki odliv desiti na stajalištu u centru, vodeći se mišlju da penzioneri idu na šah ili na Tržnicu, ali naše sumnje se nisu ostvarile.

Nakon trećeg kruženja gradom odlučili smo da priđemo jednoj baki i da je pitamo gdje oni zapravo idu, a odgovor koji smo dobili nas je u najmanju ruku iznenadio.

-Mi se samo vozamo, negdje do podne, zauzimamo mjesta ovoj omladini koja je užasno lijena i nema dovoljno fizičke aktivnosti te samo gledaju kako će sjesti. Naša je misija da utičemo na zdravlje naših ljudi. Zar niste primjetili kako su nam djeca pogrbljena, a to je sve od sjedenja. Iskreno vjerujemo da će ova naša akcija uroditi plodom, izjavila je Mara V.

Deda Đorđe je dodao kako nakon vožnje ode ne jednu partiju šaha i time njegov dan oko 14 časova završava kada se sprema za spavanje da bi u tri ponovno ustao i bio spreman za akciju.

-A i treba iskoristiti ovu godišnju kartu koju imamo, što bi je džaba plaćali, ako se nećemo vozati, rekao je on za kraj.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar