50 Nijansi Pive

Nećete vjerovati čime se sve raja napija po bijelom svijetu

Većina nas koji smo odrastali i počeli piti alkohol za vrijeme i netom poslije rata mislimo da bismo nakon komadare (rakije od kukuruza) i onog čuvenog ratnog Štoka preživjeli i da popijemo antifriz te da smo zbog toga imuni na razne otrove. Sjećate li se onog Štoka? Meni se nekako čini da cijela ta generacija rođena početkom osamdesetih vuče neke posljedice. Zapitajte se samo kad ste posljednji put upoznali nekog normalnog, a rođen je tih godina?

To vam kažem.

Elem, nismo mi i naša alkoholna pića baš najgori na svijetu, jer su ljudi s vijekovima pronašli brojne, krajnje čudne, načine da se napiju, a mi smo za vas odabrali najčudnija alkoholna pića iz cijelog svijeta.

Škorpion votka, Engleska

votka

Po naslovu bi možda pomislili da ovakva gadost dolazi sa Tajlanda ili iz Kine, ali izgleda da ni Englezi nisu ništa normalniji. Naime, postoji brend ovog alkoholnog pića koji u svaku flašu pakuje i škorpije, prave, pravcate. Na sajtu putem kojeg se prodaje ova votka piše da ćete biti prava faca ako naručite ovakvo piće i da će djevojke biti impresionirane. Mi ne bismo probali, a vi kako ‘oćete.

Vino od galeba, Sjeverni pol

galeb

Pošto na Antarktiku vegetacija nije baš bujna i nije moguće uzgojiti grožđe, Eskimi su došli na ideju kako da naprave vino od onoga čime raspolažu, od galebova. Oni vino prave tako da mrtvog galeba stave u vodu i ostave da malo fermentira. Vjerujemo da nije baš najukusnije, ali kažu da provjereno opija.

Votka od slanine, SAD

slanina

Ako ikome može pasti na pamet da kombinuje alkohol i slaninu onda su to sigurno Amerikanci, zamislite nismo mi. Kažu da je ova kombinacija kao stvorena za liječenje mamurluka i potvrđuje onu tezu da se klin klinom izbija. Dodajte tome i jedno pivo koje nutritivno mijenja tri jajeta i imate kompletan doručak.

Zmijsko vino, Vijetnam

zmija

Iako ih mi smatramo neprijateljicama, u jugositočnoj Aziji zmije smatraju promoterkama dobrog zdravlja i vitalnosti pa su Vijetnamci odlučili da to vjerovanje iskoriste i naprave zmijsko vino. Priprema se tako da se cijela zmija stavi u flašu sa vinom od riže ili neki drugi alkohol. U Vijetnamu postoji i zmijsko selo u kome vjeruju da ovaj napitak liječi sve, od ćelavosti pa do impotencije.

Fermentirano konjsko mlijeko, Mongolija

mlijeko

Ovo je tradicionalni mongolski napitak za koji oni tvrde da okrepljuje i vraća u život. Ne znamo samo koga. Ukus mu je prilično kiselkast, ali ako vas put ikada nanese u ovaj kraj svijeta, ne smijete ga odbiti ako vas ponude. To vam je kao da kod nekog našeg domaćina odbijete domaću šljivu.

Pivo od pizze, SAD

pica

Odmah smo pretpostavili da je i ova gadost američki proizvod i nismo se prevarili. Priznajemo, ne postoji bolja kombinacija od dobre pizze i hladnog piva, ali nismo baš sigurni kako to funkcioniše kad se smućka u jedno piće. Neki koji su probali kažu da nije puno drugačiije od običnog piva, ali da se jasno mogu osjetiti neki sastojci koje obično stavljamo na pizzu (bosiljak, paradajz, sir).

Vino od beba miševa, Kina

misevi

Ideja nekog pametnog Kineza bila je da cijelu porodicu beba miševa potopi u bure napunjeno vinom i ostavi da sve zajedno fermentira godinu dana. Ispostavilo se da ni miris ni ukus napitka nije baš najbolji, ali se ono i dalje proizvodi i prodaje. Proizvođač ovog vina tvrdi da je zdravo i da liječi bolesti jetre. Bolest jetre ili vino od mladih miševa? Ne znamo šta bismo odabrali.

Aj sad priznajte da ona naša komadara i ratni Štok ne zvuče toliko loše.

Što je džaba i Bogu je drago…

50NP u saradnji sa Nektar pivom svake sedmice dijeli paket od 24 dobro rashlađena piva. Upiši broj mobilnog i obavijestićemo te ako pobijediš!

Podijeli ovo

Dežurni Mudrac

Dodaj svoj komentar